Jumaat, Oktober 15, 2010

Resepi: Laksa Kelantan

Assalamu'alaikum...

Kali ini saya nak kongsikan resepi Laksa Kelantan versi ummi saya...mudah je...sebenarnya nak post resepi ni masa bulan ramadhan lagi(iaitu selepas iftar makan laksa bersama adik2 KPRS), tetapi, atas sebab-sebab tertentu terpaksa ditangguhkan...

ini gambar hiasan, di ambil dari blog orang lain...masakan sendiri tak sempat ambil gambar...sudah abis dimakan oleh mereka..hehe...


Bismillahirrahmanirrahim....terimalah, resepi Laksa Klate...

*Masakan untuk 10 orang

Resepi Kuah

Bahan-bahan:
  1. 10 ekor ikan kembung/selayang/lolong(korang panggil apa aku tak tau)
  2. 6 biji bawang merah
  3. 1 biji bawang putih(kecil sahaja)
  4. 1 cm halia
  5. 1 kiub ikan bilis(nak guna belacan pun tak mengapa)
  6. 2 keping asam gelugor
  7. 2 cmt lada hitam(ditumbuk halus)
  8. 1 kotak besar santan(kalau tak dapat santan kampung)
  9. garam secukup rasa
  10. 2 cmb gula
Kaedah:
  1. rebus ikan(rebus dengan asam dan garam)
  2. kisar bawang merah, putih, halia, ikan rebus(yang sudah di asingkan tulangnya) dan santan
  3. masukkan bahan kisar tadi + air rebusan ikan tadi + kiub bilis + lada hitam + asam gelugor + garam + gula kedalam periuk(guna rice cooker pun boleh..hehe)
  4. apabila masak, hidangkan...

*untuk laksa, anda boleh gunakan laksa kering yang dijual di kedai runcit(untuk resepi ni guna 2 paket laksa kering) atau beli siap-siap laksa basah atau buat sendiri

*hidang bersama kacang panjang, daun kesum, mentimun, sambal belacan dan apa sahaja yang anda sukai

* selamat mencuba....

1 ulasan:

  1. ...masakan sendiri tak sempat ambil gambar...sudah abis dimakan oleh mereka..hehe...



    kena letak petai sikit...hihi...

    BalasPadam

Jejak anda...