Kali ini saya nak kongsikan resepi Laksa Kelantan versi ummi saya...mudah je...sebenarnya nak post resepi ni masa bulan ramadhan lagi(iaitu selepas iftar makan laksa bersama adik2 KPRS), tetapi, atas sebab-sebab tertentu terpaksa ditangguhkan...
ini gambar hiasan, di ambil dari blog orang lain...masakan sendiri tak sempat ambil gambar...sudah abis dimakan oleh mereka..hehe...
Bismillahirrahmanirrahim....terimalah, resepi Laksa Klate...
*Masakan untuk 10 orang
Resepi Kuah
Bahan-bahan:
- 10 ekor ikan kembung/selayang/lolong(korang panggil apa aku tak tau)
- 6 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih(kecil sahaja)
- 1 cm halia
- 1 kiub ikan bilis(nak guna belacan pun tak mengapa)
- 2 keping asam gelugor
- 2 cmt lada hitam(ditumbuk halus)
- 1 kotak besar santan(kalau tak dapat santan kampung)
- garam secukup rasa
- 2 cmb gula
Kaedah:
- rebus ikan(rebus dengan asam dan garam)
- kisar bawang merah, putih, halia, ikan rebus(yang sudah di asingkan tulangnya) dan santan
- masukkan bahan kisar tadi + air rebusan ikan tadi + kiub bilis + lada hitam + asam gelugor + garam + gula kedalam periuk(guna rice cooker pun boleh..hehe)
- apabila masak, hidangkan...
*untuk laksa, anda boleh gunakan laksa kering yang dijual di kedai runcit(untuk resepi ni guna 2 paket laksa kering) atau beli siap-siap laksa basah atau buat sendiri
*hidang bersama kacang panjang, daun kesum, mentimun, sambal belacan dan apa sahaja yang anda sukai
* selamat mencuba....
...masakan sendiri tak sempat ambil gambar...sudah abis dimakan oleh mereka..hehe...
BalasPadamkena letak petai sikit...hihi...