Khamis, November 18, 2010

Resepi: Nasi Berlauk Kelate

Assalamu'alaikum,

Ini adalah menu sambutan Hari Raya Aidil Adha kami(saya dan beberapa sahabat) yang beraya di perantauan...

Oleh kerana tukang masaknya didatangkan khas dari Pantai Timur, maka terimalah...


Resepi Nasi Berlauk dari chef Fariza(tak mengapa kan saya perasan...sebab ini blog saya)

Amaran: Resepi ini untuk orang yang tak pandai masak tapi suka main masak-masak macam saya...sape yang dah pandai jangan baca, ok...hehe..


layan gambar dulu ya kawan-kawan...maaf, gambar kurang jelas sebab guna telefon...

Gulai Ikan...gambar tak sempat di snap...nasib baik tinggal seketul lagi...

sambal limau kasturi...

makan ngan nasi putih je...


ok,

begini ye...


ini adalah masakan untuk 10 orang, tapi tadi kami hanya 7 orang tapi licin juga...


Bahan-bahan(untuk gulai ikan):

  1. 1 kg ikan tongkol(orang kampung saya panggil ikan aya) yang telah direbus dengan asam dan garam(bagi masin lebih sikit)
  2. 4 ulas bawang merah(saiz sederhana)
  3. 5 biji cili kering(belah, buang biji, rendam ngan air suam)
  4. 1 inci lengkuas
  5. 1 inci kunyit
  6. 3/4 biji lada besar 
  7. kacang panjang dan mentimun (bilangan terpulang ikut selera anda)- di celur 2/3 masak
  8. 1/2 kiub bilis
  9. 2 keping asam gelugor
  10. 1 kotak kecil santan(guna santan ori lagi best)
  11. air masak 
  12. garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Rebus ikan dahulu separuh masak, simpan air rebusan ikan. Ketepikan.
  2. Celur kacang panjang dan mentimun. Ketepikan.
  3. Bawang, cili kering, lengkuas dan kunyit di kisar bersama santan dan sedikit air.
  4. Masak bahan kisar tadi dengan api sederhana...masukkan sekali lada besar yang tidak dipotong...kalau guna periuk nasi elektrik biasa macam saya, lagi senang sebab tak perlu kawal api...(^_^)...terus kacau hingga kuah menggelegak...
  5. Masukkan ikan rebus bersama air rebusannya, garam, asam dan kiub bilis, kacau dengan perlahan supaya struktur ikan tidak rosak/hancur hingga kuah menggelegak,
  6. Masukkan kacang panjang dan mentimun yang dicelur tadi dan kacau sekali sekala hingga masak, tutup api.

Cara masak nasi dah tau kan?...Cara buat sambal pun dah tau kan?...semua tu basic je..jadi, .tak payah ditaip di sini ye...(^^,)

Bila dah siap semua, hidangkan.... tambah eksesori ulam-ulaman pun best juga...
jadilah ia Nasi Berlauk orang bujang...


Selamat Mencuba...



p/s: doakan semoga saya sedar diri nak exam... 1 lagi kertas peperiksaan...Sumber dan Prinsip Perundangan Islam...yang jatuh pada tanggal 19 November...



ok...sekian...cukup cik fariza, cukup...udah ye...udah le tu...(peringatan untuk diri)





1 ulasan:

Jejak anda...