Sabtu, April 03, 2010

fikirkan....

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh…


….sekadar untuk renungan….jom kita sama-sama fikir dan risaukan....hmmm....


Baru-baru ini, saya ke kedai tempat mak angkat saya kerja(sebuah kedai bakery)....

..apa yang berlaku?...ada beberapa wanita sedang membincangkan tentang sesuatu…(cuba bersangka baik...nak jauhkan diri tapi...tak dapat elak...sebab mak cik saya pun tengah bincang skali...hu..)

...saya cuba tanya...apa yang berlaku?

Jawab salah seorang daripada mereka...
”Ni ha...kenai dok ******? Tu la...artis kacukan oghang putih hak baru tu! Pompuan ni dok main dengan anjing, haram tau dok...tak tau pasai apa laa dok main....dia upload kat dia punya facebook sendighi, dok buat anjing macam kucing....hmmmm...pasai pa laaa?...heran betoi aku...huih...pelik...ada ka patut?...harap la suami dia dapat bimbing ngan elok...”(bercakap dalam slang utara)
Mencebikkan bibir...sambil pegang surat khabar..sementara yang lain ada yang mengangguk…dan ada yang macam tak puas hati…

Saya terkedu…ops…tak kena soalan kot…oh…ghibah…saya yang tak de dalil nak bagi masa tu cuba menyejukkan keadaan…rasa berdosa jika dibiarkan…cuba tukar topik...ok...tak nak sambung kesudahan cerita tadi...kita berbalik kepada apa yang nak dibincangkan...


Lihatlah umat hari ini...bila timbul isu sentuh anjing...ramai yang melenting...ramai yang keluarkan fatwa...mengutuk sana dan sini....ghibah...Ya Allah...tidak pula sama-sama duduk dengan bertenang...buka majlis dan sama-sama bincang cara nak menangani masalah...atau pergi tegur terus individu yang melakukan kesalahan terbabit....sebaliknya...mengata dan mengata...istighfar semua, istighfar...


Firman Allah:

Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.
Al-hujurat:12


Berbalik kepada bab sentuh anjing tadi...semasa usrah minggu lepas tak silap...kami ada juga bincang bab ni...ini sedikit perkongsian yang dipetik daripada beberapa sumber...kalau ada penambahbaikan di alu-alukan ya...touch me not...
Yang ini dipetik daripada laman baheis.islam.gov.my/

Soalan : Apa hukum sentuh anjing & babi ? ada yang mengatakan tak salah sekadar menyentuh, yang haram makan dagingnya.! .

Jawapan
: Hukum sengaja menyentuh tanpa ada apa-apa tujuan dengan tujuan suka-suka (hobi) adalah dilarang kecuali dengan tujuan membuat kajian terhadap haiwan tersebut dari segi perubatan dan sebagainya.Sekiranya kita menyentuh haiwan babi, maka kita wajib menyamak anggota yang terkena haiwan berkenaan dan sebaliknya jika tersentuh haiwan anjing kering sama kering, maka kita tidak wajib menyamak anggota kita yang terkenanya, tetapi jika haiwan berkenaan basah dan diri kita kering atau sebaliknya, maka wajib kita menyamak anggota yang terkena haiwan berkenaan..

Nota:
Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
mengikut mazhab shafe'iYang ni lagi menarik,

Babi Diqiaskan Kepada Anjing
oleh: Almarhum Ustaz Abdul Qadir Hassan (*)


buka sendiri ye...klik pada link tu...kalau copy n paste jadi panjang sangat...nanti malas pula nak baca..(^_^)


maaf ya....sebenarnya....nukilan kali ni di tulis dalam kedaan kelam kabut...bahasa macam tak tersusun...”kalu ghoyak dale bahasa klate lain, sene sikit nak jjelah”...tapi rasa tak senang duduk kalau tak sampaikan...nak g ulangkaji ekonomi...insyaAllah akan dikemaskini nanti...

Persoalan yang berlegar dalam kepala semenjak isu itu timbul...kenapa ek?

Anjing bukanlah haram kalau disentuh...haram dimakan...nak sentuh boleh...nak pelihara pun boleh...tak berdosa...cuma ada syaratnya, kena samak...tak tahu nak samak macam mana? Hmm...buka balik nota fardhu ’ain masa sekolah rendah dulu ye..

Kenapa...kita bising-bising, pening-pening, fikir-fikir, risau-risau, kutuk-kutuk, maki-maki, dan macam-macam lagi benda yang berbentuk ghibah berlaku bila timbul isu sentuh dan main dengan anjing? Walhal, sentuh anjing bukanlah sesuatu perbuatan yang haram...hairan lagi...ada juga yang kutuk makhluk comel ciptaan Allah ni....sikit-sikit "nn*t* a***ng!" la(maaf...kasar benar perkataan tu)...dan macam-macam lagi yang saya tak sanggup sebut...kesian makhluk Allah ni...dia berzikir pada Allah setiap masa...kita? mengutuk makhluk yang berzikir! Dah la bibir kita yang sepatutnya basah dengan kalimah ziktullah...kita basahi dengan kalimah kotor dan dosa...! Ya Allah..ampunkan kami...


cian anjing ni...Pelik...bila kita tidak bising-bising, pening-pening, fikir-fikir, risau-risau. kutuk-kutuk, maki-maki, dan macam-macam lagi benda yang berbentuk ghibah bila tiada lagi batasan pergaulan antara lelaki dan wanita islam dalam kalangan kita...Bebas sentuh berlaku dalam kalangan pemimpin yang mengaku Islam, artis-artis yang mengaku Islam...dan sahabat-sahabat kita yang mengaku Islam...tapi tidak pula mereka dipandang hina...dipandang salah...bukan suruh hina tapi...kita tidak risau akan perkara ini...malah...lebih menyedihkan apabila mereka ini dipandang tinggi dalam masyarakat...dijadikan idola...Ya Allah sakitnya ummat ini...ajnabi?Ingin mengajak sahabat renungkan beberapa hadith:


Diriwayatkan dari Ma’qil bin Yasar r.a, ia berkata, Rasulullah saw. bersabda,
“Lebih baik kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi daripada ia menyentuh wanita yang tidak halal baginya,” (Hasan, HR ath-Thabrani dalam al-Kabir (174).


Diriwayatkan dari Umaimah binti Ruqaiqah r.a, ia berkata, Rasulullah saw. bersabda, “Sesungguhnya aku tidak akan menjabat tangan wanita. Sesungguhnya ucapanku untuk seratus wanita sama seperti ucapanku untuk satu orang wanita (yakni dalam membaiat mereka),” (Shahih, HR Malik [II/982], at-Tirmidzi [1597], Ibnu Majah [2874] dan Ibnu Hibban [4553]).


Diriwayatkan dari Abdullah bin Amru r.a, bahwasanya Rasulullah saw. tidak pernah menjabat tangan wanita ketika mengambil baiat wanita (dari para wanita),” (Shahih lighairihi, HR Ahmad [II/213]) dan al-Humaidi [368]).


Diriwayatkan dari Aisyah r.a, ia berkata,
“Demi Allah, tangan Rasulullah saw. tidak pernah menyentuh tangan wanita ketika membaiat. Beliau membaiat mereka hanya dengan ucapan, “Aku telah membaiatmu untuk ini dan ini,” (HR Bukhari [4891]).


Atau hadits yang berbunyi:


“Lebih baik memegang bara api yang panas dari pada menyentuh wanita yang bukan mahram.”

anda berani? ingin mencuba?


memetik kata dari blog junior...

"Perempuan yang suci adalah
perempuan yang dijaga oleh Allah
tidak sedikit pun Allah
membenarkan
mana-mana lelaki menyentuh
dirinya
walaupun hatinya..."


....pendapat anda?...

4 ulasan:

 1. Betul tu.. Kalo org sentuh ajing sket2, bising 1 Malaysia. Padahal, habis teruk pun kena samak je. Tapi kalau bersentuh2 @ salam antara prempuan dgn lelaki bkn mahram boleh la plk, ye tak? Siap tunjuk dlm TV, Pemimpin2 kita, artis2.. Dan remaja2 skrg. Takde kata apa plk. Bukankah itu lg jelas keharamannya? Lg jelas dosa dan akibat drp perbuatannya? Hm,,, geram btl la kan ukhtiza..

  BalasPadam
 2. salam,

  ukhtiza-ummu salamah..syukran..semoga mereka beroleh hidayah...

  geram pada diri yang tidak mampu berbuat apa-apa.....oh...

  BalasPadam
 3. salam...

  laaa...baru je sy nak post pasal pkara ni... huhuhu.. dah lama siap..cuma tak post je...huhu
  apa2pun...nak copy gambar president tu...hehe..syukran

  BalasPadam
 4. salam...

  ukhtiza-kprs....hmmm...bagus la...post kan je...nanti link kat sini...jangan tak post pula...sayang pada ilham yang Allah bagi...

  boleh bertukar2 fikiran...insyaAllah...banyak manfaatnya...

  *sharing is caring(",)

  BalasPadam

Jejak anda...