Isnin, Februari 08, 2010

Resepi Ikan Cencaru Masak Kicap

.:buat masa Training Of Trainers dulu:.


ni je gambar yang ada...x sempat nak shoot yang dekat...duk kalut kat dapur...


(sukatan bahan terpulang kepada selera pembuat)

Bahan-bahan:

Ikan cencaru (dibuang siripnya yang keras) 10 ekor
Bawang besar-2 ulas
Bawang merah- 4 ulas
Bawang putih – 5 ulas
Kiub bilis – I ketul
Halia – 2 inci
Cili padi – 4 biji
Serbuk kunyit(nak guna kunyit hidup pun boleh)
Asam gelugor (2 keping)
Serai 2 batang(di ketuk)
Pelaga hindi
Bunga lawang
Kayu manis
Bunga cengkih
Lada hitam(ditumbuk halus) 1 sudu teh-kalau boleh jangan guna serbuk yang dalam botol sebab ada bahan tambahan.
kicap
Air masak
Garam(ikut selera)


Kaedah:
1. betulkan niat..minta dengan Allah bagi jadi
2. siang ikan(ikut kreativiti)
3. bahan-bahan iaitu bawang, halia dan cili padi di hiris(nak blend pun tak pe)
4. tumis bang putih…diikuti oleh bawang merah…seterusnya bawang besar..masukkan kiub bilis…tambah juga pelaga hindi,bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, kacau hingga naik baunya…
5. masukkan kicap + lada hitam + serbuk kunyit + garam + asam gelugor+ serai + air masak. Tumis hingga kuah menggelegak….rasa…tambah apa yang kurang
6. masukkan ikan, kecilkan api dapur, tutup dengan penutup.
7. tutup api bila ikan dah masak....hidangkan ikut kreativiti

catatan:
1. sukatan bahan dan keadah membuat terpulang pada kreativiti anda
2. resepi ini adalah cetusan idea dari Allah...masa kat dapur tu...masak ikut bahan yang ada...alhamdulillah..sedap juga...
3. tips dari my ummi....masak jangan tunggu bahan cukup baru boleh masak...kena bersedia untuk tidak bersedia....cuba buat resepi baru ikut bahan yang ada...
4. selamat mencuba...semoga berjaya...

2 ulasan:

  1. InsyaAllah...betul ye masak x leh tunggu bahan ade,kena guna otak yang Allah bagi tuk kreativ di dapur..terima kasih tuk resipi ni

    BalasPadam
  2. alhamdulillah.. tgh pk juga ni ukhti.. nak masak apa ikan cencaru nie.. belah belakang tuu scary cket

    BalasPadam

Jejak anda...